Wie is Brechtje

Hallo! Ik ben Brechtje Paardekooper (1964) , psycholoog, diplomaat, adviseur internationaal klimaatbeleid. Sinds september ben ik met veel plezier en grote inzet raadslid voor GroenLinks. Mijn portefeuilles zijn Groen, Openbare Ruimte en Economie.

Wat heb ik allemaal gedaan? Na mijn studie psychologie heb ik promotieonderzoek gedaan en mijn proefschrift geschreven over Sudanese vluchtelingenkinderen in Uganda en Ethiopië. Toen dat klaar was had ik de keus: door in de psychologie of iets anders gaan doen. Ik had jarenlang gezien wat oorlog en gewapend conflict voor invloed hebben op het dagelijks leven van kinderen en hun ouders en wilde ik eigenlijk meer weten over de mechanismen achter oorlog en vrede.

Noodhulp en Uruzgan.Daarom ben ik bij Buitenlandse Zaken gaan werken. Ik ben onder andere coördinator Noodhulp geweest. Toen ze mensen zochten die als adviseur Ontwikkelingssamenwerking in Uruzgan wilden werken, heb ik me aangemeld. En daar heb ik inderdaad veel geleerd over het samenspel van veiligheid en ontwikkeling. Hoe meer ontwikkeling we mensen konden bieden, hoe minder geweld er nodig was om gebieden te controleren - maar enige militaire macht als afschrikking bleef altijd nodig omdat anders de Taliban met geweld het leven verstoorden.

Economie. Vervolgens heb ik gewerkt bij de afdeling Internationale Financiële Instellingen. Daar werkte ik met ontwikkelingsbanken. Deze banken geven goedkope leningen uit aan landen om hun economische ontwikkeling te steunen en mijn taak was om daar toezicht op te houden. Dat heb ik met veel plezier gedaan en het heeft me veel geleerd over economie, en hoe je die in kunt zetten zodat die sociale ontwikkeling ook weer ten goede komt.

Milieu. En sinds een jaar ben ik gedetacheerd bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu: daar doe ik nu internationaal klimaatbeleid. En ook dat is weer heel fascinerend, vooral omdat we eigenlijk enorme mogelijkheden hebben om klimaatverandering tegen te gaan en duurzamer te leven en te produceren.

GroenLinks. Ik ben ruim 20 jaar lid van GroenLinks. Zelfs in de meest turbulente tijden (en we hebben er toch wel wat achter de rug) heb ik nooit overwogen om op te zeggen. Met alle discussies blijft GroenLinks voor mij toch altijd mijn partij. In die 20 jaar ben ik vrijwel altijd wel ergens actief geweest, behalve als ik in het buitenland zat. Als afdelingsbestuurder van de afdeling Utrecht, bestuurder van het Vrouwenoverleg (later Femnet), als oprichter van het GroenLinks Ambtenarennetwerk, lid van de partijraad, als partijbestuurder en als vice-voorzitter van het Partijbestuur. En nu, voor het eerst in een vertegenwoordigende functie want het vele reizen voor mijn werk liet dat eerder niet toe.

En verder: ik hou van 'buiten spelen': wandelen, fietsen, kamperen. En van schrijven: opiniestukken (sommige staan ook op dit weblog), essays, boeken. Verder schrijf ik onder meer voor Waterstof, en regelmatig in 'echte' bladen, zoals Vice Versa, de Helling en de Trouw. Ik woon sinds 33 jaar in Utrecht, en nu 3 jaar met veel plezier in Utrecht-Oost. Drie katten: Tani, Agni en Dana. Heb een volle boekenkast en hou daarnaast soms nog tijd over om te tekenen: cartoontjes en aquarellen, het liefst een combinatie van beide.

 

User login

 
 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.