Brechtje in de Raad

Ik ben met veel plezier woordvoerder Economie, Groen en Openbare Ruimte.

Economie. Utrecht is al de meest competitieve regio van Europa (jazeker!). En de komende tijd gaan we verder met de omslag te maken naar een groene, duurzame, creatieve economie. Door letterlijk en figuurlijk ruimte te maken voor startende ondernemers: met betaalbare werkruimte, regel-luwe zones, met hulp om financiering te vinden. Zodat groene en creatieve ideeen kunnen uitgroeien tot gezonde ondernemingen. Een van de dingen die ik doe is kijken hoe we de financieringsmogelijkheden voor kleine creatieve en duurzame bedrijven kunnen verbeteren: van crowdfunding tot garanties of revolverende fondsen. En of het mogelijk is om regel-luwe zones in te stellen, zodat kleine bedrijven, binnen bepaalde grenzen natuurlijk, minder rekening hoeven te houden met bijvoorbeeld het bestemmingsplan. Zo kunnen ze meer initiatieven ontplooien.

Groen. De stad is al mooi: met zijn sfeervolle monumentale binnenstad, groene singels en parken. Maar hij kan nog mooier. Met nog meer groen om je heen: door neer biodiversiteit in de stad (ja zeker, die is al rijk en kan nog beter!). Met meer bomen en groen in de wijk; met speelruimten, volkstuinen en moestuintjes (eten uit de stad, jazeker dat kan: ik heb zelfs een moestuintje op het dak van mijn keuken).

Daarnaast wil ik initiatieven op gebied van lokaal, gezond en duurzaam voedsel te ondersteunen. Door afzetmarkten te creeren door bijvoorbeeld keurmerken. Of door moestuintjes te stimuleren, en meer ruimte te maken voor volksktuinen: er bestaan lange wachtlijsten voor de meeste volkstuincomplexen. Maar het kan nog groener en klimaatvriendelijker, bijvoorbeeld door gevelgroen en meer bomen. een van de dingen die ik wil bereiken, is dat bij grote bouwprojecten bij de planning eerst wordt gekeken naar hoe de biodiversiteit kan worden bevorderd. Een biodiversiteits-effect-paragraaf dus.

Openbare ruimte. En tenslotte de openbare ruimte: die moet natuurlijk schoon, heel, veilig en voor iedereen toegankelijk zijn. Maar mooie pleinen, prettige straten en fraaie parken zijn vooral ook een plek om te spelen, ontspannen, elkaar te ontmoeten en te genieten - en een reden om trots te zijn op Utrecht. En nu gezinnen langzaam meer en meer in de stad willen blijven wonen, kunnen er nog wel wat speelplekken bij...

En ja zeker in de politiek kun je veranderingen mogelijk maken.  Maar de echte veranderingen bereik je met veel mensen samen. De een is actief in de buurt, de ander op school, de derde schrijft stukken. En ik ben raadslid. Het is belangrijk voor mij om te weten wat er speelt: dus wil je iets kwijt, zoek je medestanders, heb je vragen of ideeën, benader me dan. Dat kan op b.paardekooper@utrecht.nl, via 06-51607996 of via sociale media - zie de logootjes in de rechter boven hoek! 

 

User login

 
 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.